fbpx
Okt 07

Hej Hanae, berätta om Svenska med baby!

by Caroline in Uncategorized 1 comments 2743

Ett socialt nätverk

Jag och min son var med på Svenska med baby i Tensta under våren. När min son föddes hade jag inte så många kompisar i Sverige och jag var väldigt glad när jag hittade Svenska med baby. Eftersom alla som kom hade barn hade vi mycket gemensamt och det blev lätt att lära känna varandra. Särskilt tycker jag det var bra för oss som kommer från andra länder och som inte har vänner och familj här sen innan. Jag kommer från Eritrea och har bott i Sverige i fyra år och det har inte varit så lätt att lära känna etablerade svenskar innan. Det var ännu svårare under föräldraledigheten; när man inte går i skolan eller jobbar möter man inte så många andra och först under föräldraledigheten var jag väldigt ensam. När jag hittade till Svenska med baby lärde jag känna många andra och min son fick kompisar.Hanae

Deltagare från olika områden

I Tenstagruppen lärde jag känna föräldrar som bor nära mig, men också barn och föräldrar från andra områden. Det var roligt att vi kom från olika områden och att vi fick möjlighet att träffas och lära känna varandra. Förutom att träffas i Tensta var jag med på studiebesök på Slottet och jag har varit med på en Familjelördag i Rågsved. Det har varit roligt att göra olika saker och kunna träffa familjer som bor i andra delar av stan och som varit med i olika grupper.


Från deltagare till ledare

I början av terminen var jag med som deltagare men efter ett tag blev jag gruppledare.. Då var jag, tillsammans med en annan mamma, med och planerade vad vi skulle göra tillsammans när vi träffades och så var vi med och ledde gruppen. Det var roligt och ett bra sätt att få träna svenska ännu mer. Och jag har fortfarande mycket kontakt med den andra mamman!

Bättre på svenska och nya lärdomar

Eftersom jag inte hade så många att prata med förut så har jag pratat mycket mer svenska än vad jag gjorde innan. Ibland fick jag eller någon annan hjälpa till att översätta, men annars försökte vi att alltid prata svenska. När jag gick på Svenska med baby fick jag börja prata svenska regelbundet så jag känner mig mycket bättre på svenska nu. Det blir lättare att prata i en grupp där man har lärt känna varandra. Här känner man sig trygg och alla hjälper varandra!

När vi hade mattema lärde jag mig en del om svensk kultur. Jag fick t.ex. lära mig att det är en tradition att göra egen lingonsylt! Jag har också fått lära mig en del om några andra kulturer och religioner. Bland annat om buddism och deras traditioner för nyfödda barn. Vi har pratat om det mesta; om barnen, om våra liv, om jobb och traditioner. Jag har berättat om mitt liv och fått hör mycket om andras. Alla som är med kan lära sig mycket av varandra!

Vänner för livet

Nu har min son börjat på förskola och jag har börjat jobba, men vi är många som fortsätter umgås. Vi har fikat, ätit lunch och promenerat. Jag bjöd kompisarna från gruppen till min sons födelsedagskalas och jag har varit hemma och ätit pizza hos en annan tjej. Jag hoppas att både vi och våra barn kommer bli vänner för livet!

 

1 Comments:

Sorry, the comment form is closed at this time.