fbpx
Feb 18

Möten mellan generationer och kulturer på Sätra bibliotek i Gävle

by Linnea Werlid in Uncategorized 0 comments 2617

I januari 2015 startade Svenska med baby på Sätra bibliotek i Gävle, som första ställe utanför Stockholm. Biblioteket har sedan dess varit navet i verksamheten. Men vi startade upp på initiativ av Sureka som just då var föräldraledig och som drog igång det hela tillsammans med oss. Nu är vi inne på den tredje omgången gruppledare och vår verksamhet har hittat en bra form där vi stadigt når nya deltagare.

Inför varje termin har vi kommit överens med respektive gruppledare ungefär vad träffarna ska ha för innehåll samt vem som står för den i viktiga detaljen fika. Då och då håller vi på biblioteket i träffarna – då pratar vi främst om flerspråkighet eller om läsning för och med små barn vilket bjudit föräldrarna på en del aha-upplevelser. Tänk att små bebisar kan vara så intresserade av böcker!

Andra träffar har handlat om t ex sömn och hälsa, om att vara syskon, om vad man kan hitta på i Gävle med små barn, om positiva saker i olika stadsdelar. Och så har det sjungits mycket. Ibland har vi haft någon inbjuden gäst – så har vi fått lära oss mera om hur man kan tänka klimatsmart när man har barn, om säkerhet i småbarnsmiljö och så har vi sjungit tillsammans med Gunni. Men huvudsaken är samtalet mellan deltagarna, att de får mötas på den nivå där de befinner sig.

Eftersom vi gärna vill träffa även andra generationer har vi till ett par tillfällen bjudit in seniorer vilket resulterat i att vi gästats av en mormor och en äldre granne till en av deltagarna. Inför julen myste vi tillsammans med de äldre på ett trygghetsboende mitt emot biblioteket. Vi bakade pepparkakor, sjöng julsånger och fikade ihop. Det blev ett kärt möte för både stora och små och vi ser fram emot att fira in påsken tillsammans i år.

Till träffarna kommer besökare från flera olika stadsdelar men också från olika hörn av världen. Sätra bibliotek har genom Svenska med baby växt och utvecklats som mötesplats. Här skapas vänskapsband – kanske för livet.

Hälsningar,
Sara Hagström Andersson, Claes Wallgren & Bakhtiar Rahim
Sätra bibliotek

Julbesök på trygghetsboendet

Gruppträff

Möte

Sorry, the comment form is closed at this time.