fbpx
Mar 08

Skratt, nyfikenhet och allvar i Rågsved

by Linnea Werlid in Uncategorized 0 comments 2662

-”Min pappa bestämde när jag var 9 år att jag inte fick fortsätta i skolan. Min dröm är att kunna läsa böcker. Tjocka böcker.”, berättar en av de besökande mammorna på Svenska med baby på öppna förskolan i Rågsved för en föräldraledig pappa som i vanliga fall studerar till jurist. Att förutsättningarna under uppväxten varit väsensskilda är uppenbart. Temat den här gången är Utbildning, jobb och framtidsdrömmar. Blandningen av mammor och pappor från olika delar av Stockholm och världen berikar. Det märks. Vi börjar nästan alltid tisdagsträffarna med att våra engagerade gruppledare hälsar välkomna, en presentationsrunda och information om dagens tema. Sedan blir det oftast små bikupor där föräldrarna får stödfrågor nedskrivna på ett papper. Pratet och diskussionerna är livliga och nyfikenheten stor. Ofta får vi som är medarrangörer och jobbar på öppna förskolan går runt och ”fösa” in gänget till köket så att de tar för sig av fikat. Runt fikaborden fortsätter berättelserna, de intresserat vetgiriga frågorna och skrattet blandat med matandet av barn, blöjbyten och ammande. Det är knappt att vi hinner med sångstunden innan det är dags att avrunda.

Öppna förskolan har även förmånen att ha ett samarbete under de flesta av våra öppna lördagar, som vi har en gång per månad. Då öppnar vi upp i tre timmar även för familjer med äldre barn som vill träffas. Vi dukar upp pyssel för de större och ofta sitter familjerna blandat med sina barn och skapar tillsammans. På varje Svenska med baby-lördag finns det ett tema som delas ut på små lappar när besökarna kommer, sedan är det bara att leta upp någon man inte känner och börja prata. Alla som kommer vill ha kontakt, så att hitta någon att prata och fika med, är inte svårt. Blir det lite blygsamt finns alltid gruppledarna och vi från öppna förskolan där för att hjälpa till att bryta isen. Sångstunden utökas med sånger som även passar äldre barn och ibland får vi besök av till exempel en liten teater. Många familjer stannar alla de tre timmarna och ibland får vi med hjälp av gruppledarna att smått putta ut dem ur lokalen. Vi märker att det finns ett stort behov av mötesplatser för barnfamiljer, och vi är så glada över att vi tillsammans med våra fantastiska gruppledare och Svenska med baby kunna erbjuda det.

Öppna förskolan i Rågsved är nu inne på sin fjärde termin av samarbete med Svenska med baby. Varje termin är ny och spännande. Hur blir de nya gruppledarna som vi har ”raggat”? Vilka kommer? Varifrån? Hur blir gruppdynamiken? Och varje termin fylls vi av nya bekantskaper, nya berättelser och häftiga möten. Olika gäster bjuds in, tips om aktiviteter sprids mellan deltagarna och ibland uppstår ny vänskap med träffar utanför ramen av Svenska med baby. Det är då som vi medarrangörer blir glada i hela kroppen och tänker ”YES! Vi lyckades!”.

Titta gärna in hos oss hälsar
Birgitta Andersson och Mia Stavling
Öppna förskolan i Rågsved, Stockholm

Rågsved feb

Sorry, the comment form is closed at this time.