fbpx
Okt 28

Vilken jobbrelaterad kompetens utvecklar du som förälder?

För någon vecka sedan höll jag ett karriärseminarium för ett tjog Svenska med baby-föräldrar och deras gurglande bebisar på Kista bibliotek. De vuxna satt på stolar i en halvcirkel och på en matta i mitten kröp barnen omkring bland leksaker, majskrokar och nappar.

 

Nyblivna föräldrar resonerar gärna om sitt arbetsliv har jag märkt, även om det för en del kan kännas ovant. Under många månader har en varit så fokuserad på en annan liten människas vilja och behov att det känns ovant att fundera på vad en själv vill och ställa sig frågan ”Jag? Vad vill jag egentligen?”

 

Många föräldrar får också andra värderingar och prioriteringar när de får barn. Det blir viktigt att hitta ett jobb som går att kombinera med familjelivet. Där det går att lämna och hämta på förskolan och samtidigt hinna med sitt arbete.

 

På seminariet pratade vi också om vad begreppet karriär egentligen betyder. Karriär behöver ju inte bara innebära att avancera uppåt i hierarkin och bli chef. Karriär kan också handla om att byta bana, starta eget företag, bli expert eller specialist, börja plugga och så vidare. Dessa funderingar och planer på att tänka nytt, kommer ofta upp till ytan när en fått barn.

 

Vi talade också om vilken kompetens en utvecklar som förälder. Att förhandla, hantera stress och prioritera är till exempel färdigheter som de flesta föräldrar utvecklar i projektet ”få-på-motvilligt-barn-overall-utan-att-tappa-tålamodet”. Detta är ju kunskap som även är värdefull på arbetsmarknaden och som få arbetsgivare skulle säga nej till.

 

I nästan en timme pratade jag vidare om värdet att göra en självskattning, hur värderingar påverkar ens karriär och varför det är viktigt att göra en omvärldsanalys innan en söker jobb. Ibland var bebisarna på golvet nästan andaktsfullt tysta. Och ibland inte. Då greppade jag mikrofonen. 😉

 

Jag hoppas att flera av barnens föräldrar gick från seminariet fyllda av tankar och inspiration inför sitt fortsatta yrkesliv.

 

Ulrika Husmark

Karriärplanerare på Jusek

Sorry, the comment form is closed at this time.