ريبورتاج

Allt handlar om framtiden för barnen.”

Att komma till ett nytt land som nybliven pappa är en stor utmaning. Sayed Mohammad Jalil, samordnare för Svenska med babys pappaverksamhet, arbetar för att skapa en ovärderlig gemenskap där pappor kan dela funderingar, utmaningar och glädjeämnen, allt för barnens framtid.

”Vi har så många fina bevis på att vårt arbete är viktigt”, säger Sayed Mohammad Jalil, samordnare för Svenska med babys pappaverksamhet. ”Möjligheten att träffa andra pappor och prata om funderingar, utmaningar och glädjeämnen är ovärderlig.
”Som samordnare för pappaverksamheten på Svenska med baby arbetar Sayed dagligen med att stötta andra pappor i deras föräldraskap. Men hans egen resa började långt från Sveriges gränser.
“Jag kommer från Afghanistan och kom till Sverige 2018. Min fru var gravid och hon kom hit före mig. När jag anlände var vår son redan två år gammal. Senare kom även vår dotter.”

Det var ingen slump att de hamnade just här. Sayeds fru hade läst på; hon visste att Sverige är ett bra land för kvinnor. Här finns möjligheter och rättigheter som inte finns på andra platser, det kunde hon tydligt se.
Föräldrarnas roller i Sverige är väldigt annorlunda mot rollerna i Afghanistan. I Afghanistan är pappans huvudsakliga uppgift att ansvara för familjens trygghet genom ekonomin. Sayeds egen pappa gjorde just det, men också mer. Han var en ovanlig pappa på det sätt att han tog sig tid med barnen på ett sätt som andra pappor inte gjorde. Relationen till honom har präglat Sayed djupt.
“Han stod alltid bakom mig, han var ett starkt stöd för mig.”

Att komma till ett nytt land, samtidigt som man blir pappa, kan vara oerhört tufft. Sayed upplevde att det var svårt att få information om det mest basala, som vård, föräldrastöd och förskola. Alla dessa frågor man har som nybliven förälder, medan man också ska försöka navigera i ett helt nytt land, på ett helt nytt språk – det var överväldigande. När han så småningom fick jobbet som samordnare för pappaverksamheten på Svenska med baby var det som gjort för honom.
“Här får jag ge det jag själv hade velat ha när jag kom till Sverige”, förklarar han. “Vi ger stöd och råd om allt det praktiska man undrar över.”

Många nyanlända pappor känner att vardagen kan vara övermäktig. Med osäkerhet kring uppehållstillstånd, boende och ekonomi kan det vara svårt att fokusera på föräldraskapet. Pappaträffarna är öppna för alla pappor med barn upp till fem år. Målet är att ungefär hälften av deltagarna på varje träff är nya i Sverige, medan den andra hälften är etablerade här. Under träffarna sker ett dynamiskt erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan papporna. Träffarna erbjuder med andra ord inte bara en bas för information, utan också ett värdefullt socialt sammanhang. Något av det bästa Sayed vet med jobbet är att se när pappor som aldrig tidigare mötts byter kontaktuppgifter i slutet av en träff. Att hitta en gemenskap och kunna bygga ett socialt nätverk är viktigt av så många orsaker. Det främjar förstås den mentala hälsan, men det ger också möjligheter till kontakter på arbetsmarknaden, något vi vet är av största vikt för att kunna få ett jobb i Sverige idag.
“Dessutom får man något roligt och meningsfullt att göra med sitt barn, vilket inte alltid är lätt att komma på när man är ny i landet”, tillägger Sayed.
Syftet med träffarna är alltså mångfacetterat, men för Sayed är målet klart: att skapa en bättre framtid för sina barn och att hjälpa andra pappor att göra detsamma.