Vi är finalister till det svenska jämställdhetspriset 2025!

Forum Jämställdhet, Sveriges viktigaste mötesplats för alla som arbetar för ett jämställt samhälle, står bakom priset. Den 5 februari utses vinnaren av tre finalister. Vi är så stolta över att lyfta fram småbarnspappors betydelse för ökad jämställdhet i Sverige.

”Föräldraskapet är en unik möjlighet för förändring, särskilt för nyblivna pappor. Alla vet hur viktiga pappor är för sina barn och hur mycket föräldraskapet kan betyda för papporna själva. Men omsorgen om små barn domineras av kvinnor, och pappor, särskilt de som är nya i Sverige, är kraftigt underrepresenterade i alla sammanhang kring föräldraskap,” säger Emelia Frennmark, generalsekreterare på Svenska med baby.

”Pappaträffarna ger pappor, särskilt de som är nya i Sverige, en chans att stärkas som närvarande föräldrar och jämställda partners. Här möts små barn och deras pappor från olika bakgrunder för samtal, lek, sång och socialt umgänge. Gruppen lyfter fram och normaliserar den omsorgsfulla pappan. Den tidiga kontakten lägger grunden för barnets utveckling och relationer genom hela livet. Kärleksfulla pappor inspirerar också andra pappor,” säger Emelia.

Genom våra pappaträffar har vi skapat en plats där pappor får växa i sitt föräldraskap och utmana traditionella roller. På träffarna möjliggörs nya sociala kontakter där pappor som är nya i Sverige lär känna pappor som är födda eller har bott i Sverige länge. Sedan starten 2021 har över tusen pappor med bakgrund från 75 olika länder deltagit på våra pappaträffar tillsammans med sina små barn. För många har träffarna varit ett viktigt stöd – både i deras roll som föräldrar och som en väg in i det svenska samhället.

”Möjligheten att träffa andra pappor och prata om funderingar, utmaningar och glädjeämnen är ovärderlig,” säger Sayed Mohammad Jalil, samordnare för pappaverksamheten. Själv kom han till Sverige från Afghanistan och beskriver hur jobbet att skapa särskilda mötesplatser för pappor och deras små barn kändes som skapat för honom. ”Här får jag ge det jag själv hade velat ha när jag kom till Sverige,” förklarar han. ”Vi ger stöd och råd om allt det praktiska som man undrar över.”

Han ser också de utmaningar många nyanlända pappor möter. Osäkerhet kring uppehållstillstånd, boende och ekonomi kan göra att föräldraskapet känns övermäktigt. Genom träffarna får papporna verktyg för att hantera vardagen och skapa starkare relationer till sina barn.

James, pappaambassadör hos Svenska med baby, är född i Sydsudan men tillbringade stora delar av sitt liv i flyktingläger i Uganda. Hans egna erfarenheter av en frånvarande far har präglat honom djupt. ”Det är viktigt att vi jobbar tillsammans för att bygga en familj där alla kan växa och där det finns kärlek. Mamma och pappa är båda ansvariga för barnens liv,” säger han. För James handlar föräldraskap om att vara en närvarande och aktiv del av sina barns vardag.

Nori Muhammadullah, som kom som ensamkommande från Afghanistan, håller med. ”När vår dotter föddes var jag både rädd och oförberedd. Jag fick panik över hur allt skulle gå. I Afghanistan har man hela familjen runt sig, men i Sverige är man ofta ensam som förälder.”

Genom pappaträffarna fick Nori både kunskap och trygghet. ”Det är något helt annat att träffas på plats och dela erfarenheter än att bara läsa på nätet,” säger han. Nu är han själv pappaambassadör och tycker om att inspirera andra. ”Jag hoppas att fler pappor lär sig att lyssna på sina barn, att de blir bättre förberedda på livets utmaningar – och att de har roligt tillsammans med sina barn!”

När pappor vågar bryta normer och ta en aktiv roll i sina barns liv skapas bättre förutsättningar för både barnens framtid och för jämställdhet i samhället.

La wadaag warka:

soSO