Sångstund under föräldraträff.

Svenska med babys
vision och uppdrag

“Alla barn ska växa upp i en omgivning formad av trygghet och omtanke, där föräldrar och familjer är inkluderade i ett öppet och jämlikt samhälle.”

Sedan Svenska med baby startades 2012 har vi arbetat med samma mål och syfte. Vi gör det i huvudsak genom träffar där småbarnsfamiljer, både de som är nya i Sverige och de som bott här under lång tid eller hela livet, samlas för att prata, leka och lära av varandra. Träffarna ger förstås så mycket mer än det: de ger exempelvis också föräldrastöd, språkträning, utökat nätverk, gemensamma minnen med sitt barn,  gemenskap och ökad hälsa. Allt medan vi har roligt!

En annan del av vår verksamhet är opinionsbildning. Vi påverkar vårt samhälle till att bli mer öppet, jämlikt och inkluderande även genom exempelvis debattartiklar och seminarier.

Svenska med baby är inte partipolitiskt eller religiöst knutet. Organisationen är med andra ord inte kopplad till ett politiskt parti eller ett religiöst samfund. Vi är inte heller vinstdrivande, de pengar vi får in använder vi till att utveckla vår verksamhet.  

Våra effektmål:
  • Sociala nätverk
  • Språkutveckling på svenska
  • Trygghet i föräldraskapet
  • Sysselsättning efter föräldraledigheten
  • Välmående

Svenska med babys historia genom åren

Svenska med baby startades 2012 av två föräldralediga kvinnor i Stockholm, Karin Bruce och Ylva Strander. De saknade möten med föräldralediga mammor och pappor med annan bakgrund än de själva och beslöt att göra något åt det. Det första året drev de organisationen helt ideellt, tills de fick pengar från stiftelsen Ideer för livet. 

Sedan dess har organisationen vuxit och utvecklats, men grundtanken finns kvar: att föräldralediga med olika bakgrund ska mötas med sina barn, ha roligt och lära av varandra. Nu har Svenska med baby blivit en nationell organisation som finns på många olika platser i Sverige. Exakt vilka platser vi har träffar på varierar från termin till termin, men du kan gå in på aktivitetskalendern så ser du alla träffar vi har. 

2021 startade pappaträffarna, för att försöka få fler pappor att komma med sina barn. “Har ni särskilda mammaträffar också”, frågar någon då och då. Nej, det har vi inte. Det kommer mest mammor till alla våra träffar, vår satsning på,pappaträffar gör vi alltså för att få fler pappor att delta i verksamheten. Papporna får en möjlighet att prata med varandra om papparollen, om utmaningar och glädjeämnen. Det ger också mammorna en chans att få tid för sig själva en stund varje vecka. 

Helgträffarna, som haft några olika namn sedan starten 20xx, började vi med när vi märkte att suget efter helgaktiviteter var stort. Till dessa träffar är hela familjen välkommen och träffarna brukar bjuda på en aktivitet som barn och föräldrar kan göra tillsammans. Odling är poppis, då får barnen med sig krukan med morotsfrön eller blomsterfrön hem. Bakning är också populärt. Då knådas det inte bara degar, det brukar också uppstå spännande samtal om vilka bakverk ens föräldrar gör vid vilka tillfällen.

Efter Rysslands invasion av Ukraina kom det många flyktingar till Sverige. Många var ensamstående mammor med barn. Svenska med baby startade då verksamhet för ukrainarna, dessa träffar hade fokus på information om den svenska arbetsmarknaden och hur deltagarna skulle kunna få jobb. Det ingick också en hel del hälsorelaterade aktiviteter, vilka var mycket uppskattade.

2023 startade ännu en ny typ av träffar, Tre generationer möts, som vänder sig till barnfamiljer som är nya i Sverige och till svensktalande pensionärer. De två målgrupperna möts genom träffarnas aktiviteter och målet är att flera av deltagarna ska få en extramormor eller en extra familj som de fortsätter att ha kontakt med, även efter att verksamheten är avslutad.

Pojke med familj på aktivitetslördag.
الفريق في Svenska med baby. يجلس الموظفون على الدرج ويلوحون.

مكان عمل فريد من نوعه

نحن العاملون في Svenska med baby لدينا خلفيات مختلفة ونتحدث لغات مختلفة وأعمار مختلفة. حصل الكثير منا على أول وظيفة لنا في السويد هنا. البعض منا لديه خلفية لاجئة، بينما جاء البعض الآخر إلى السويد لأسباب أخرى. لقد عاش عدد قليل منا حياتهم كلها في السويد. 

نتمنى أن تتمكن المزيد من المنظمات والشركات من رؤية جميع الجوانب الإيجابية للتنوع عند التوظيف. مثل هذا مع المهارات اللغوية. نحن في Svenska med baby نتحدث ما مجموعه 18 لغة!

نحن نتعلم من بعضنا البعض كل يوم، ونكتسب فهمًا متزايدًا للأديان المختلفة والطرق المختلفة للتعامل مع المواقف التي قد تنشأ في مكان العمل.