والد به والد

Tankar om vikten av förskola

Förskolan är grunden för lärandet som fortsätter i skolan och är första steget i barnens utbildning, därför är det viktigt för oss att våra barn går på förskolan.

Nashua Mouiad har fyra barn, varav tre går på förskolan. Eller rättare sagt, den minsta håller just nu på att skolas in. Den ettåriga Yasin verkar ännu så länge trivas, han går på samma avdelning som brorsan och Nashua tror att det gör att han känner sig lite extra hemmastadd.

Utveckling på många plan

“De utvecklas så mycket på förskolan, jag märker till exempel på mina barn hur deras språk har utvecklats rejält och vilka ordförråd de har samlat på sig. Min snart 3-åriga son pratar obehindrat, med långa meningar som innehåller svåra ord. Det glädjer mig!”

Genom leken får de också utveckla sin fantasi, menar hon, och de stärker sin förmåga att både umgås och samarbeta med sina kompisar och lär sig att lösa konflikter.

Att välja förskola

Att välja vilken förskola man ska söka till är inte det lättaste. Det finns många sätt att tänka kring det. För Nashua och hennes man är det väldigt viktigt med bra kommunikation, att de blir informerade om hur barnens dag har varit. De har också funderat mycket över inriktningen på förskolan, det har varit av stor vikt när de har valt plats. 

“På barnens förskola samarbetar de med friluftsfrämjandet. De spenderar mycket tid utomhus och satsar på utelekens och gör mycket utflykter till skogen och naturen.”

Även när man som Nashua är väldigt nöjd med hur barnen har det, finns det förstås alltid små orosmoln. Sådana man inte kommer ifrån när man är förälder.  

“Mina barns förskola har slagits ihop med en annan, på grund av nedskärningar och det blev omorganisation bland pedagoger. Barnen fick nya pedagoger och jag känner hur det har påverkat dem. Det kommer säkert att bli bra om ett tag, när alla lärt känna varandra, men du vet hur man kan bli som förälder!”

Den viktiga inskolningen

När man väl har beslutat sig för vilken förskola man vill välja för sitt barn, så gäller det förstås att barnet får en plats. Och när man förhoppningsvis har jublat över att barnet fått plats där man önskat, då börjar inskolningen! Hur gör man då när barnet ska börja för att det ska ske så smidigt som möjligt? Nashua tipsar!

Nashuas tips för inskolning:
  • Träna på separation från föräldrarna innan inskolning, till exempel genom att lämna barnet hos mor/farföräldrar. 
  • Vänj barnet att umgås med andra, exempelvis på öppna förskolan.
  • Ta med något som barnet är van vid att ha när hen är ledsen, till exempel en filt eller ett gosedjur. 
  • Berätta om ditt barns vanor för personalen och vad barnet gillar och blir glad av när hen är ledsen.