Gruppledaren Therese, här med sin dotter Charlie på familjelördagen i Rinkeby.

– Jag kände att jag ville göra något konkret för att motverka segregationen i Sverige. Jag var trött på att höra hur människor bara gnällde om segregationen men inte bidrog med något. Jag hoppas att mitt engagemang i Svenska med baby bara är ett första steg i rätt riktning, för att sedan börja engagera mig mer i dessa viktiga frågor. Nu när mina barn börjar bli stora har jag fått mer tid för att tänka på vad jag tycker är viktigt i världen och i mitt liv.

Therese är volontär gruppledare på familjelördagarna i Rinkeby, och när hon inte engagerar sig för Svenska med baby driver hon ett teckenspråkstolkföretag. 

På familjelördagarna träffas småbarnsfamiljer för att göra roliga aktiviteter, fika och lära känna nya kompisar – för både barn och vuxna. Det är även ett jättebra tillfälle att träna svenska, för den som behöver och för att bredda sina sociala nätverk.

– Det är så fint att möta människor från olika kulturer och bakgrunder i Rinkeby och att få chans att lyssna på allas erfarenheter från livet. Se allas våra olikheter och likheter – det berikar mitt liv. 

– På första träffen som jag var med på följde även min 16 åriga dotter med och lekte med barnen och hon tyckte att det var så roligt att hon kommer följa med även nästa gång. Vi bor i innerstan och det är viktigt för hennes utveckling att få se andra miljöer och att även hennes engagemang är en insats för att motverka segregationen, att hon också är behövd någonstans.  Det här kanske kan vara ett sätt att skapa ringar på vattnet.   

Vad skulle du vilja säga till personer som är nyfikna på att bli gruppledare?

– Jag skulle säga att det finns så mycket att upptäcka, det går inte att bli besviken! Vi alla bor och lever i det här landet och tänk om just du kan få någon att känna sig välkommen och hemma här. Samtidigt som du i mötet lär dig något och blir berikad. Och det tar inte mycket tid, om man tänker efter – vad gör vi på helgerna? Gör vi något viktigt? Det här är viktigt.

Här hittar du plats och tid för våra familjelördagar i Rinkeby, som vi har tillsammans med Rinkeby folkets hus, och som vi med stöd från Socialstyrelsen och Stockholms stad, under hösten, har kunnat utöka till fler träffar. 

Pin It on Pinterest

Share This