Frågor och Svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna:

Vad är en Öppen föräldragrupp?

Till Svenska med babys öppna föräldragrupper är alla föräldralediga med barn 0 – 2 år välkomna. Föräldragrupperna träffas på bibliotek, öppna förskolor eller i parker och finns på flera orter runt om i Sverige. Grupperna träffas en gång i veckan á 1,5 timme och leds av ideella gruppledare som själva är föräldralediga. Träffarna är uppbyggda runt ett tema kopplat till barn och föräldraskapet och samtalen anpassas efter gruppens storlek och språknivå.

Sång och lek för barnen är fasta inslag, och ger möjlighet för igenkänning, repetition och trygghet. Genom Svenska med babys träffar får föräldrarna möjlighet att utöka sitt sociala nätverk, samhällsinformation, föräldrastöd och möjlighet att träna svenska.

Läs mer här.

 

Måste jag kunna svenska för att delta?

Nej, vi välkomnar alla oavsett kunskaps- och språknivå.

Vi försöker kommunicera med ”lätt svenska” och med hjälp av kroppsspråk så att alla kan delta på egna och lika villkor.

 

 

Jag behöver inte träna svenska, får jag vara med?

Ja, alla som är föräldralediga med barn 0 – 2 år är lika välkomna till våra öppna föräldragrupper.  

 

 

Terminen har börjat, kan jag delta i valfri grupp ändå?

Ja du är varmt välkommen till våra grupper under hela terminen. Det finns inga krav på att vara med alla gånger eller just från terminsstart. Du är välkommen när det passar dig och det är alltid gratis och utan föranmälan.

Här hittar du våra grupper!

 

Vad är en gruppledare?

Våra gruppledare är föräldralediga mammor och pappor som tillsammans med sin bebis leder och planerar våra öppna föräldragrupper. Det är ett lätt och roligt men viktigt volontärt uppdrag. Gruppledaren får hjälp av andra gruppledare och stöd från samordnaren. Föräldralediga som är nya och etablerade i Sverige kan bli gruppledare. 

Du kan även bli gruppledare för våra familjelördagar. Gruppledarna för familjelördagarna behöver inte vara föräldralediga.

Våra gruppledare är en mycket viktigt del av vår verksamhet och en forutsättning för att vi ska kunna finnas till, tillsammans gör vi skillnad och bryter segregation!

Läs mer här om att bli volontär.

 

Vad är en medarrangör?

Medarrangören ansvarar för platsen där våra föräldragrupper träffas på, till exempel biblioteket eller öppna förskolan. De hjälper till under träffen i den mån det finns möjlighet och ansvarar för att ordna med till exemepel koppar till fikat.

Våra medarrangörer är mycket viktiga för vår verksamhet, vill du bli medarrangör? Kontakta oss.

 

Varför finns ni bara på vissa ställen i Sverige?

Då vi är en ideell förening har vi begränsat med resurser och kan därför bara ha aktiva grupper och aktiviteter där vi har finansiering eller andra partnersamarbeten.

Vi jobbar ständigt på att skapa nya samarbeten med kommun och privat sektor så att vi kan finnas på fler ställen runt om i Sverige.

 

Vad är en Familjelördag?

Familjelördagarna arrangeras några gånger vardera per termin och välkomnar hela småbarnsfamiljen. Familjer från hela Stockholmsområdet umgås tillsammans, samtalar och byter erfarenheter. Träffarna är uppbyggda kring olika teman som varierar från gång till gång.

Vi har haft besök av clown och trollkarl, skapat våra egna böcker, påsk- och julpysslat och mycket annat. Det är gratis, vi bjuder på fika och du behöver oftast inte anmäla dig i förväg.

Läs mer här.

 

Pin It on Pinterest