Vanliga frågor & svar
Vad är en föräldraträff?
Till Svenska med babys föräldraträffar är alla föräldralediga med barn upp till två år välkomna. Föräldraträffarna träffas på bibliotek, öppna förskolor eller i parker och finns på flera orter runt om i Sverige. Grupperna träffas en gång i veckan 1,5 timme och leds av ideella gruppledare som själva är föräldralediga. Träffarna är uppbyggda runt ett tema kopplat till barn och föräldraskapet och samtalen anpassas efter gruppens storlek och språknivå.
Sång och lek för barnen är fasta inslag, och ger möjlighet för igenkänning, repetition och trygghet. Genom Svenska med babys träffar får föräldrarna möjlighet att utöka sitt sociala nätverk, samhällsinformation, föräldrastöd och möjlighet att träna svenska. Läs mer här
Hur vet jag om jag är välkommen till en av era föräldraträffar?
Alla föräldrar/vårdnadshavare som har barn i den åldern det står i informationen är hjärtligt välkomna med sitt barn.
Måste jag kunna svenska för att delta?
Nej, vi välkomnar alla oavsett kunskaps- och språknivå. Vi försöker kommunicera med ”lätt svenska” och med hjälp av kroppsspråk så att alla kan delta på egna och lika villkor.
Kan jag bara gå till en föräldraträff i mitt område?
Nej, du och ditt barn är mycket välkomna till vilken föräldraträff ni vill.
Jag behöver inte träna svenska, får jag vara med?
Ja, alla som är föräldralediga med barn 0 – 2 år är lika välkomna till våra öppna föräldragrupper.
Terminen har börjat, kan jag delta i valfri grupp ändå?
Ja du är varmt välkommen till våra grupper under hela terminen. Det finns inga krav på att vara med alla gånger eller just från terminsstart. Du är välkommen när det passar dig och det är alltid gratis och utan föranmälan.
Här hittar du våra grupper!
Vad är en gruppledare?
Våra gruppledare är föräldralediga mammor och pappor som tillsammans med sin bebis leder och planerar våra öppna föräldragrupper. Det är ett lätt och roligt men viktigt volontärt uppdrag. Gruppledaren får hjälp av andra gruppledare och stöd från samordnaren. Föräldralediga som är nya och etablerade i Sverige kan bli gruppledare.
Du kan även bli gruppledare för våra familjelördagar. Gruppledarna för familjelördagarna behöver inte vara föräldralediga.
Våra gruppledare är en mycket viktigt del av vår verksamhet och en forutsättning för att vi ska kunna finnas till, tillsammans gör vi skillnad och bryter segregation!
Vad är en medarrangör?
Medarrangören ansvarar för platsen där våra föräldragrupper träffas på, till exempel biblioteket eller öppna förskolan. De hjälper till under träffen i den mån det finns möjlighet och ansvarar för att ordna med till exemepel koppar till fikat.
Våra medarrangörer är mycket viktiga för vår verksamhet, vill du bli medarrangör? Kontakta oss
Varför finns ni bara på vissa ställen i Sverige?
Då vi är en ideell förening har vi begränsat med resurser och kan därför bara ha aktiva grupper och aktiviteter där vi har finansiering eller andra partnersamarbeten.
Vi jobbar ständigt på att skapa nya samarbeten med kommun och privat sektor så att vi kan finnas på fler ställen runt om i Sverige.
Måste jag gå alla gångerna ni har träffar på ett särskilt ställe?
Nej, du och ditt barn kan gå när det passar just er.
Måste man komma på alla träffar under en termin?
Ni bestämmer själva hur många träffar ni vill gå på!
Jag är etablerad svensk, kan jag och mitt barn ändå komma till en träff?
Absolut! Vi strävar efter att ungefär hälften av alla deltagare under en träff har bott här hela livet eller lång tid och att den andra hälften är nya i Sverige.
Hur skiljer sig pappaträffarna från era föräldraträffar?
De är lika varandra, förutom då att det bara kommer pappor till pappaträffarna förstås. Och så kan lite äldre barn komma till de träffarna, upp till fem år. På föräldraträffarna är det barn upp till två år.
På pappaträffarna tas teman upp som handlar om just papparollen.
Får mammor komma till pappaträffarna?
Nej, just till pappaträffarna är inte mammor välkomna. Vill man komma tillsammans med hela familjen så finns våra familjeträffar, dit är alla välkomna! Skälet till att det bara är pappor är för att varje träff brukar innehålla samtal som handlar om just papparollen.
Mina barn är fem och åtta år. Kan vi komma till pappaträffarna ändå?
Ni är välkomna alla tre! Våra aktiviteter är anpassade för barn upp till fem år, men kommer det äldre barn gör vi vårt bästa för att även hitta på något som de tycker är roligt!
Varför finns det inte mammaträffar?
De flesta av våra deltagare är mammor. Och vi vet att mammor ofta tar det största ansvaret för barnen. Därför tycker vi att det är viktigt att ha särskilda träffar för pappor. Papporna tycker att det känns lättare att komma till dessa, eftersom de då vet att de inte blir den enda pappan.
Vilka språk brukar papporna som kommer till träffarna prata?
Det är så otroligt många och varierat att det inte riktigt går att svara på. Under förra året hade vi deltagare som pratade 82 olika språk på pappaträffarna.
Vad är en familjeträff?
Familjeträffarna arrangeras några gånger per termin och välkomnar hela småbarnsfamiljen. Familjer från hela Stockholmsområdet umgås tillsammans, samtalar och byter erfarenheter. Träffarna är uppbyggda kring olika teman som varierar från gång till gång.
Vi har haft besök av clown och trollkarl, skapat våra egna böcker, påsk- och julpysslat och mycket annat. Det är gratis, vi bjuder på fika och du behöver oftast inte anmäla dig i förväg.
Kan jag komma med min kompis son, trots att det heter familjeträffar?
Du och din kompis son är varmt välkomna! Vi kallar träffarna för Familjeträffar för att de vänder sig till alla barn upp till tio år.
Måste man anmäla sig, jag vill helst inte lämna ut mitt namn?
Du och ditt barn kommer självklart att få vara med även om ni inte är anmälda. Men det underlättar planeringen för oss om vi vet hur många som kommer.
Vad kostar fika på era träffar?
Vi bjuder alltid på någon typ av fika, det är med andra ord gratis. Allt hos oss är gratis, även material när vi pysslar eller skapar.
Måste jag bo i området där träffen är för att vara välkommen?
Nej, du får komma till vilken träff du vill, var du än bor.
Vad kostar era aktiviteter, när ni går på museum och sånt?
Allt är gratis för dig som deltagare. Inträden, material, fika.
När ni skriver seniorer, vilken ålder menar ni då?
Vi tänker främst på dem som har gått i pension, men fortfarande är pigga. Från runt 65 år och uppåt!
Jag pratar inte mycket svenska. Går det ändå att delta?
Det går jättebra! Du kan passa på att träna svenska på träffarna.