Bubbligt värre på Familjelördagen i Rinkeby.

Från högtalaren dunkar musik och grilldoften sträcker sig på flera meters avstånd och skvallrar om att något är på gång i parken. I Parkleken Rinken har flera mammor, pappor, barn och personal samlats för att tillsammans umgås, leka, äta och fylla en annars rätt gråmulen lördag med skratt, såpbubblor och musik. Det är Familjelördag i Rinkeby, med Svenska med baby och Rinkeby folkets hus

Ett gäng med korvar slängs på kolgrillen, som har en perfekt glöd efter att pappagruppen från parkleken varit där och värmt upp den. Den välbekanta doften av grillat och synen av ett svart klot på tre ben för tankarna till sköna sommardagar med vänner, festligheter och värme. Bortom grillens värmande glöd sprids även en annan typ av värme – den som skapas mellan människor som funnit gemenskap. Längst det röda trähusets långsida, bort ifrån grillen, har det samlats föräldrar och barn som runt parkbänken står och pratar, skrattar och fikar tillsammans. 

”Det här efterfrågas”

– Föräldrar här har efterfrågat aktiviteter, så barnen har något att göra efter skolan och förskolan. Det är många barn som inte erbjuds en meningsfull fritidsaktivitet i området att göra utanför skolan, så många familjer kommer hit till Familjelördagarna för att få det. Föräldrarna vill ha ett ställe att träffas på där de kan träna svenska och att prata med andra vuxna. Det här efterfrågas, säger Fardosa Omar som är projektledare på Rinkeby folkets hus, som tillsammans med Svenska med baby arrangerar Familjelördagarna i Rinkeby.

Höstmys med grillad korv.

Snabba små skor trampar runt bland gula och bruna löv på asfalten i jakten på att hitta svampar och något som är format som en bokstav, för att göra klart tipspromenaden från pappagruppen. Emellanåt blir det även en tur till föräldrarnas tillhåll runt parkbänken för att fylla på med lite energi och något varmt i magen. Trots att solen inte lyser igenom himlens novembergrå moln är luften behagligt sval och varken barn eller föräldrar behöver blåsa händerna varma, men lite varm chokladdryck och korv är aldrig fel.  

Föräldrar och gruppledare hjälper barnen med ketchup på grillkorven, att få av plasten på sugröret till festisen och visar vart papperskorgen står för att inte servetter och mandarinskal ska hamna på marken. Det har även dukats upp med mjölk och vatten till alla törstiga barn som springer runt i parken. Och lika självklart som att det serveras kaffe, te och småkakor till fikat står även den nya självklara medlemmen vid tillställningar på bordet, den obligatoriska flaskan med handsprit.  

– Det är bra att kunna göra något här. Föräldrar måste komma ut med barnen och hitta på något, men det är svårt med vädret och vad man ska göra, och så är det även corona nu. Att Familjelördagarna är i parken är jättebra, säger Fadumo som bor i Tensta och är här för första gången med sin dotter.

Fadumo bodde tidigare i Umeå och säger att kylan i Stockholm inte gör henne något.

Till Familjelördagarna kommer barn och småbarnsfamiljer som vill träffa andra familjer för att umgås, göra en rolig aktivitet och knyta kontakter. Barnen får även i tidig ålder vara i ett sammanhang där de möter både barn och vuxna med olika bakgrund och lär känna nya kompisar. 

”Det här har blivit en del av vår veckoplanering”

– Vi har varit på flera träffar här och ser fram emot de varierande aktiviteterna. Det är ofta samma familjer som kommer på träffarna och det är kul träffas igen, och så är det gratis. Att det är olika gruppledare här är jättekul med. Det här har blivit en del av vår veckoplanering, säger Ayan som kommit hit i dag från Järfälla med sina tre barn och en vän.   

Plötsligt vänder barnen blickarna ut mot parken och med lunchen i handen börjar springa mot lusthuset som står bredvid rutschkanan. Flera hundra små blå, lila, rosa och gröna såpbubblor dansar upp mot den bleka himlen. Såpbubbelmaskinen är framplockad och barnen springer skrattandes med viftande armar och dansande fötter fram till havet av såpbubblor. Den välkända jakten på att fånga bubblorna innan de blir onåbara är igång. 

”…man vet att man alltid kan komma hit”

– Det är bra för barnen att komma hit och leka och som vuxen att prata med andra vuxna. Det är också bra att träffarna är återkommande, att man vet att man alltid kan komma hit, säger Ayan.

Grillen är nu släkt och såpbubblorna har slutat dansa runt på himlen. En och en halv timme i parken har flugit förbi och som om vädret visste att träffen börjar lida mot sitt slut kommer det små små droppar med regn. Musiken är fortfarande igång och föräldrarna dröjer sig kvar lite till, men Familjelördagen med Svenska med baby och Rinkeby folkets hus är slut för i dag, och dagen som har präglats av mat, musik och såpbubblor har ändå till största del handlat om möten och gemenskap. 

Efter träffen den 14 november skärptes riktlinjerna ytterligare med anledning av den ökade spridningen av covid-19 i Stockholm. Svenska med baby anpassar sina aktiviteter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har ställt in terminens sista två Familjelördagar utomhus, men planerar anpassad aktivitet.   

Pin It on Pinterest

Share This