Lyckad nätverksträff för att bygga broar
Svenska med baby, i samarbete med Goldman Sachs, anordnade en framgångsrik nätverksträff där ukrainska deltagare fick värdefull insikt om den svenska arbetsmarknaden.

“Jag har fått så mycket bra input vad gäller den svenska arbetsmarknaden!”
Lesia Shuvaeva var uppenbart nöjd med den nätverksträff som Svenska med baby hade i samarbete med Goldman Sachs. Hon och de andra ukrainska deltagarna fick möjlighet att lyssna på ett föredrag av managing director Thomas Westin och investment banking associate Karl Ågren. De berättade om kulturen på Goldman Sachs, om företagets uppbyggnad, om vad som krävs för att bli anställd på företaget och lite om hur den svenska mentaliteten fungerar.


Lesia Shuvaeva

“Be om hjälp”, menade Thomas Westin. “Svenskar är generellt lite reserverade, men om man ber om hjälp är de flesta snabba med att rycka in.”Hans genomgående råd var att du som ny i Sverige måste ta första steget. Närma dig svenskarna, fråga om de kan hjälpa till att läsa ditt CV, fråga om språket, se om du kan lägga till dem på Linkedin. På just denna träff märkte man ingen reservation från något håll. Deltagarna pratade ivrigt med varandra, diskussioner blev livliga, kontaktuppgifter utbyttes.

Som vanligt vid Svenska med babys event finns alltid några som är mer intresserade av att leka än att lyssna. En av få som inte höll fokus på föredraget var lilla Amelie, som istället hade fullt upp med olika leksaker.

Goldman Sachs
Amelie, Thomas Westin och Karl Ågren

När deltagarna senare delades upp i diskussionsgrupper, med såväl ukrainska deltagare som Goldman Sachs-anställda i varje grupp, kom en del diskussioner bland annat att handla om just hur man balanserar en ambitiös yrkeskarriär med att vara förälder. Annat som diskuterades var hur man kommer in i en tuff bransch, hur man skaffar ett nätverk och hur man uppför sig på en anställningsintervju i Sverige.

Alldeles innan det var dags att avsluta nätverkandet för denna gång, pratade en deltagare med en representant från Goldman Sachs.
“Jag känner mig faktiskt redan närmare den svenska arbetsmarknaden, så tack så mycket för det”, sa den ukrainska deltagaren. “Det här är första gången sedan jag kom till Sverige som jag småpratar med svenska personer.”
“Och jag tror att det var minst lika intressant för oss”, sa den anställda på Goldman Sachs, medan de lämnade lokalen tillsammans.

Stort tack till Goldman Sachs för denna inspirerande dag och för ert stöd till högutbildade ukrainska flyktingar – kanske era kommande kollegor.
Vi söker efter fler engagerade företag som med oss på Svenska med baby vill göra insatser för en inkluderande arbetsmarknad tillsammans med ukrainska flyktingar och andra nyanlända.
Låter det intressant? Kontakta oss gärna!

Denna nätverksträff möjliggjordes genom det projekt som Svenska med baby driver för ukrainare, finansierat av Europeiska Socialfonden, genom Svenska ESF-rådet.


Personalen från Svenska med baby och ESF

 

 

Pin It on Pinterest

Share This