Reportage

PappaPappaDöttrar berättar om Boken till pappa

Vad har just din pappa för färg på håret? Och vilken är hans favoritmat? Vad tycker ni om att göra tillsammans? John Valencia och Johan Larsson har skapat en liten fylla-i-bok för barn som handlar just om den egna pappan. Inspirationen kommer såklart från döttrarna Miriam och Astrid och av tanken på att småbarnstiden är kort och att man vill spara den bäst det går.
 
 “Att bli pappa och få barn är så mycket mer av allt, än vad jag hade kunnat tänka mig. Mer stök, mer kärlek, mer skoj och och mer bus. En intensiv upplevelse!”
John Valencia hade inte trott att det där med barn var något för honom, men så träffade han kärleken Johan Larsson. Johan var bestämd på den punkten och till slut insåg John att det kanske var en fin idé ändå.
Nu har de en dotter som är tre år och en som är sex och ett halvt. Full fart med andra ord. Innan döttrarna kom hade inte de två papporna någon riktig uppfattning om hur det skulle vara att leva med barn.
John ler när han berättar att en sak han visste var att han inte skulle bli som sina egna föräldrar.
“Nu har jag insett att jag har blivit precis som de är och att jag är ganska nöjd med det.”
 
John och Johan har instagramkontot PappaPappaDotter, där man får följa med familjen i deras till synes glamourösa tillvaro.
“Åh, vi har det precis som alla andra, lika många bråk och varje vardagsmorgon är det en kamp att komma i väg till förskolan”, säger John. Men han tillägger att de också är bra på att ta vara på tiden. Han och Johan är noga med att hitta tid för varandra, en kväll här eller en resa där. Utan den basen, deras relation, går det inte. I och med att de är noga med att alltid få den tiden tillsammans kan de också fokusera helt på barnen, när de är med dem, menar han.
“Barnens behov är längst upp, de är i toppen”.
 

John tror att många nog känner dåligt samvete om de inte hittar på roliga saker med barnen varje dag. Han menar att man inte behöver gå all in hela tiden, man får helt enkelt hitta lagom, det som fungerar i vardagen. Och tänka att alla behöver lugn och ro och återhämtning hemma.

“Skola och förskola är pedagogiska verksamheter, det är mycket att ta in under en dag.”
Att dra igång stora projekt just när man kommit hem för dagen är kanske inte det bästa, då är alla trötta och behöver snarare ta det lugnt för sig själv en stund.
 
“Barnen kanske vill sitta och rita medan vi lagar mat. Eller så är de med och lagar mat. Efter maten kan man göra något tillsammans istället.”
Har man ändå svårt att få livet att gå ihop måste man se sig om i nätverket och våga be om hjälp, kanske av en farmor eller farfar eller en vän.

 

Paret har gjort två böcker tillsammans, Miriam och den magiska tröjan och den relativt nya Boken till pappa. Den sistnämnda är en fylla-i-bok med många rader för barnet att själva fylla i (eller kanske med lite hjälp) pappans olika favoritsaker, hur pappan är, hur pappan ser ut, vad pappan tycker om att göra. Och lite om vad pappan gör hemma. Diskar pappa? Lagar pappan mat? Det finns mycket att diskutera kring och mycket att upptäcka. En väldigt fin bok som gjord för att fördjupa relationen mellan barnet och pappan.