Vår kollega Alma Ferizovic kommer från Bosnien, hon har flytt ett krig och bott i flera länder innan hon kom till Sverige med sin man och två barn i november 2018. Alma har en utbildning inom ekonomi och internationella relationer och har sökt flera jobb i Sverige. 

Att söka jobb var mycket svårare än vad jag trodde. Jag sökte runt 80 jobb på två månader, allt från städare till finansiell rådgivare som var min tidigare roll men jag fick inga svar.”  

Genom matchning fick Alma möta en annan person för att prata om den svenska arbetsmarknaden, jobb och föräldraskap. Alma fick reda på att en ansökningsprocess i Sverige är väldigt annorlunda i jämförelse med USA där man kan få jobb inom ett par dagar. På hennes första möte bestämde Alma och hennes “Dörröppnare” att språket skulle vara i fokus under deras möten. Det var viktigt för Alma att snabbt bli bättre på svenska för att nå sitt mål med att få ett jobb. 

På en träff kan man prata om hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige, hur man ska läsa och tolka annonser, justera CV:et och tips inför intervju. Men samtalen kan handla om allt från vardagssaker, barnuppfostran och jämställdhet samt inte minst hur man får ihop småbarnslivet och arbetslivet efter föräldraledigheten. 

Att matchas med någon att prata med kändes väldig bra, det var min ingång till det svenska samhället. Det var skön att få en kontakt med någon annan utifrån, som inte var i min inre krets. Att få stöd från en person inom min bransch hjälpte mig att inte tappa hoppet kring att kunna få ett arbete och att ansökningsprocessen är mycket längre än var jag är van vid.

 Alma vågade prata mer och berätta om att hon sökte jobb, vilket ledde till att hon fick tips om att Svenska med baby hade en tjänst som passade henne. Almas ”Dörröppnare” var glad att kunna vara referens för henne när hon sökte jobbet. 

Vill du bli matchad?

Pin It on Pinterest

Share This