Vem har inte känt av stress? Småbarnsföräldrar brukar vara särskilt utsatta för det, det är mycket som ska hinnas med och ses till, och tiden tycks ofta inte riktigt räcka.

När vi möter utmaningar i livet är stress en naturlig reaktion. Nataliia Doroshenko som är affärsutbildare, coach och psykolog, håller föreläsningar om ämnet. Varje vecka leder hon en psykologisk workshop inom ramen för Svenska med Babys ESF-projekt, där hon stöder sina ukrainska landsmän som nyligen har kommit till Sverige. Hon kom själv hit från Ukraina med sina två barn för bara ett år sedan och förstår hur svårt det kan vara.

“Stress betraktas ofta som negativt, men det kan faktiskt vara den kraft som i vissa situationer driver oss framåt”, förklarar Nataliia. “Det är viktigt att lära sig hantera den på ett konstruktivt sätt. Jag rekommenderar verkligen att man tittar på Kelly McGonigals inspirerande TED-talk om ämnet.”

Nataliia delar några konkreta råd för att hantera stress:

Börja med att ta hand om din kropp. Att röra på dig och träna är till hjälp. Det frigör ämnen som får dig att må bra. Var medveten om dina känslor och försäkra dig om att de är realistiska för den situation som du befinner dig i. Detta kan hjälpa dig att undvika att känna dig nedstämd eller ledsen.

En väl utarbetad plan kan också vara till stor hjälp. När du vet vad du ska göra känns det mycket mer hanterbart. Nataliia betonar också vikten av att försöka fånga glädjen i vardagen. Ställ dig själv frågor som ”Vad känner jag?” och ”Vad ger mig glädje och mening?”, “Vad kan jag påverka?”, för att hjälpa dig att hitta fram till vad du mår bra av. Stanna upp och försök vara i nuet och hitta stunder och situationer som gör dig glad.

Att följa sin egen väg är viktigt. Strävan efter lycka gör oss ofta istället olyckliga. Jämförelse med andra likaså. Att hitta sin egen väg kan motverka detta och kan hjälpa dig att göra det rätta oavsett känslor eller vad andra gör. Fokusera på vad som fungerar för dig utifrån dina mål, både långsiktiga och kortsiktiga. Det finns inget rätt eller fel, det handlar om vad som känns rätt för dig.

Pin It on Pinterest

Share This